De natuurparken

In de omgeving van Wapserveen liggen vier prachtige natuurparken:

  • Het Dwingelderveld
  • Het Holtingerveld
  • Het Fochteloërveen
  • Het Drents Friese Wold.

Het Dwingelderveld

Dit is het grootste natte heidegebied van West-Europa en is gelegen op slechts enkele kilometers van Wapserveen. Het park heeft een oppervlakte van meer dan 3.700 hectare en bestaat uit uitgestrekte heidevelden, vennetjes, bos en stuifzandgebieden. Het Dwingelderveld is een belangrijk leefgebied voor diverse plant- en diersoorten, waaronder de adder, de boomleeuwerik en de levendbarende hagedis.

Het Fochteloërveen

Het Fochteloërveen is een hoogveengebied gelegen op de grens van Friesland en Drenthe, op ongeveer 25 kilometer ten noordoosten van Wapserveen. Het gebied is ruim 2.500 hectare groot en bestaat uit uitgestrekte hoogveengebieden, natte heidevelden, bossen en vennetjes. Het Fochteloërveen is een belangrijk broedgebied voor vele vogelsoorten, waaronder de kraanvogel, de blauwborst en de grauwe klauwier.

Het Holtingerveld

Het Holtingerveld is een uitgestrekt natuurgebied met een oppervlakte van ruim 1.200 hectare en is gelegen ten noorden van Wapserveen. Je kunt er vanuit Wapserveen lopend naartoe. Het gebied bestaat voornamelijk uit heidevelden, bos, stuifzand en enkele vennetjes. Het Holtingerveld is een belangrijk leefgebied voor diverse diersoorten, waaronder de boommarter, de heikikker en de adder.

Het Drents-Friese Wold

Dit park park is met een oppervlakte van ruim 6.000 hectare het op één na grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Het park bestaat uit uitgestrekte bossen, heidevelden en zandverstuivingen en biedt volop mogelijkheden voor recreatie zoals wandelen, fietsen en mountainbiken. Het park is een belangrijk leefgebied voor diverse plant- en diersoorten.