Dorpen in de omgeving

In de omgeving van Wapserveen liggen verschillende leuke dorpen die zeker een bezoek waard zijn o.a.:

  • Frederiksoord
  • Diever
  • Dwingeloo
  • Giethoorn

Frederiksoord

Frederiksoord is Unesco Werelderfgoed sinds 26 juli 2021.
Het dorp heeft een rijke geschiedenis, waarvan de Maatschappij van Weldadigheid een belangrijk onderdeel vormt. Deze organisatie werd in 1818 opgericht door Johannes van den Bosch, met als doel om arme gezinnen uit de grote steden naar Drenthe te halen en ze hier een beter leven te bieden. In Frederiksoord is het museum De Proefkolonie gevestigd, dat het verhaal van deze geschiedenis vertelt. Ontdek eerst het museum en ga dan buiten in Frederiksoord naar de koloniehuisje en het kolonieschooltje.

Dwingeloo

Dwingeloo is vooral bekend om zijn prachtige brink, waarop de Sint-Nicolaaskerk staat. Naast de kerk staat een oude smederij die nu dienst doet als museum en bezoekers een kijkje geeft in het ambacht van het smeden. In de omgeving zijn diverse Hunebedden te vinden. Dwingeloo heeft een gezellig centrum met terrassen, restaurants en cafés. 

Diever

Diever staat bekend om haar warme gastvrijheid en authentieke charme. Een opvallend kenmerk is het openluchttheater waar elk jaar voorstellingen van Shakespeare worden gegeven. Een onvergetelijke ervaring voor toeristen. Ook de eendenvijver is een populaire plek om even te kijken. Het dorp ligt tegen het park Drents Friese Wold aan. Er zijn voldoende gezellige restaurants en cafés.

Giethoorn

Giethoorn staat bekend als het 'Venetië van het Noorden', vanwege de vele bruggetjes en grachten. Giethoorn is een populaire toeristische bestemming, Het dorp biedt verschillende activiteiten, zoals boottochten , fietsverhuur en wandelingen. Ook zijn er diverse restaurants en cafés waar men kan genieten van lokale specialiteiten.